جعفر والی پیشکسوت تئاتر پس از تحمل یک دوره بیماری صبح دیروز شنبه ۲۷ آذر ماه درگذشت. وی از مدتی قبل به دلیل مشکلات ریوی در بیمارستان بستری بود.اخبار مربوط به زمان تشییع این هنرمند متعاقبا اعلام میشود.علی مرادخانی معاون هنری وزیر ارشاد در پیامی درگذشت این هنرمند را تسلیت گفت. متن پیام بدین شرح است: «اگر غم را چو آتش دود بودی/ جهان تاریک بودی جاودانه تئاتر در اندوه یگانه مردی از نسل کمیاب بزرگان خویش به سوگ نشست. استاد جعفر والی از پس عمری پر حاصل و روزگاری مجاهدت در عرصه هنر، به خداوندگار هنر پیوست. درگذشت این هنرمند وارسته را به خانواده ایشان و جامعه هنری به ویژه اهالی ارجمند تئاتر تسلیت عرض مینمایم و از خداوند بزرگ آرامش روح برای آن عزیز از دست رفته مسئلت مینمایم. علی مرادخانی / معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی»
والی برای من بالاتر از یک دوست بود
جمشید مشایخی با اشاره به دوستی و همکاری چندین ساله خود با زنده یاد جعفر والی، تاکید کرد: جعفر والی برای من بالاتر از یک همکار و دوست بود.مشایخی که از خبر درگذشت زنده یاد جعفر والی بسیار متاثر بود، درباره همکاری و دوستی خود با این هنرمند فقید عرصه سینما، تئاتر و تلویزیون گفت: آقای والی از سال ۱۳۳۶ به اداره هنرهای دراماتیک آمد و بعد از مدتی به تئاتر اسکویی رفت و مجددا به اداره برگشت. من و جعفر والی در یک گروه بودیم و خیلی با ایشان کار کردم.این بازیگر باسابقه و مطرح سینما، تئاتر و تلویزیون ایران، اظهار کرد: ما در عین حال که همکار بودیم، با هم به مدت ۲۰ سال نیز همسایه بودیم و فرزندان ما با هم دوست بودند و به طور کل یک خانواده بودیم.وی تاکید کرد: جعفر والی برای من بالاتر از یک همکار و دوست بود.مشایخی با بیان اینکه جعفر والی هنرمند بسیار بزرگی بود، یادآور شد: ایشان از هنرمندان تاثیرگذار تئاتر ایران بود. جعفر والی از دوستان صمیمی غلامحسین ساعدی بود و برای اولین بار نمایشنامههای ساعدی را در تئاتر کار کرد و باعث آشنایی ساعدی با هنرمندان تئاتر شد. جعفر والی برای اولین بار نمایشنامه «گاو» را در قالب تئاتر تلویزیونی در تلویزیون آن زمان اجرا کرد و بعد از آن بود که فیلم «گاو» توسط داریوش مهرجویی ساخته شد.این هنرمند مطرح سینما، تئاتر و تلویزیون گفت: از درگذشت این هنرمند بزرگ بسیار متاسفم.
او معلمی بزرگ بود
اصغر همت و بهزاد فراهانی ضمن تسلیت درگذشت جعفر والی به جامعه هنری و خانواده وی این هنرمند را یکی بزرگان خانواده تئاتر نامیدند که فقدانش تاثربرانگیز است. اصغر همت مدیرعامل خانه تئاتر که هنگام شنیدن خبر درگذشت این هنرمند در اختتامیه جشنواره تئاتر کودک و نوجوان حضور داشت گفت: شنیدن خبر درگذشت این هنرمند پیشکسوت بسیار تاثر برانگیز بود. این خبرِ بسیار ناگواری بود که در افتتاحیه شنیدم. این عزیزان ولی نعمتهای ما در عرصه تئاتر هستند و از دست دادن هر کدام از آنها کم شدن یک ستاره از آسمان تئاتر ایران است که قابل جبران هم نیست. بهزاد فراهانی که از دیرباز با این هنرمند دوستی و همکاری داشت نیز درباره زنده یاد جعفر والی گفت: جعفر والی از بزرگان تئاتر مملکت بود که هم با فرهنگ و هم با سواد بود. او از زمانی که کارگردانی را آغاز کرد یک سر و گردن از بقیه بالاتر بود. وی ادامه داد: من در نوجوانی به دیدن تئاتری رفته بودم که در آن زنده یاد رشیدی، جمشید مشایخی و جعفر والی بازی میکردند. جعفر والی در آن تئاتر به ما نشان داد هنرپیشه چیزی فراتر از بیان است و یک پدیده به نام فیزیک دارد که میتواند ابزاری عالی برای بیان اندیشههای هنرپیشه باشد. او فیزیک انحصاری در بازی داشت و جزو شخصیتهایی بود که مکتب استانیسلاوسکی را به خوبی گذرانده بود. فراهانی بیان کرد: وقتی او بازنشسته شد و به اروپا رفت باز هم بیکار ننشست و هر زمان به ایران بازمی گشت به تئاتر سر میزد. او معلم بزرگی بود و منش خوبی داشت. حتی وقتی در سینما ورود پیدا میکرد سبک و سیاق خود را داشت. ضمن اینکه او بسیار به خانه تئاتر کمک میکرد و در کارهای جمعی پیشگام بود.اصغر همت و بهزاد فراهانی هر دو درگذشت جعفر والی را به خانواده این هنرمند و جامعه تئاتر تسلیت گفتند.
پیام تسلیت دبیر جشنواره تئاتر فجر
همچنین سعید اسدی سیوپنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در پیامی، درگذشت «جعفر والی» از هنرمندان پیشکسوت عرصه تئاتر را به خانواده وی، اهالی هنر و رسانهها تسلیت گفت. در این پیام آمده است: «هنر مرگ را پس میراند اگر چه در این کشاکش غریب مرگ به ناگاه جسم هنرمند را در میرباید. اما بقای روح هنرمند فنای جسم فانی او را به هیچ میگیرد و بزرگمردان و زنان هنر، جاویدان در هیات کسانی که دستی در خلق نیکوی هنر دارند، مدام و پایانناپذیر، از نو تجدید میشوند.
خبر ناگوار است: «استاد جعفر والی در گذشت.»
او به عنوان یکی از معماران موج نوی تئاتر ایران، در شکوه بنایی که با همکاران کم نظیرش در این سالیان ساخته و بر جای گذاشته همواره زنده خواهد ماند و در دست و زبان و شمایل و ذهن خلاق هر هنرمند آگاه و خیر خواه که نقشی را بر صحنههای تئاتر ایران زمین رقم میزند تکرار میشود. نام و شان هنرمندانه استاد جعفر والی تداعی گر دوران درخشانی از تئاتر ایرانی است که در آن تعهد اجتماعی هنرمندان با کیفیت بیان هنرمندانه برای ایجاد خاطراتی ماندگار از اجراهای تاریخ ساز در هم آمیخته بود. دریغ بزرگ این است که سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر از افتخار حضور گرانقدر استاد والی در مقام کارگردان نمایش «در گوش سالمم زمزمه کن» بینصیب ماند.نام و یاد او نیروبخش ما در این دوره از جشنواره خواهد بود و گردهمایی هنرمندان تئاتر ایران در جشنواره سی و پنجم را با گرامیداشت هنری که او دوست میداشت، برگزار خواهیم کرد. با اظهار تاسف عمیق درگذشت این هنرمند دوران ساز را به بستگان گرامی ایشان و هنرمندان گرانمایه تئاتر ایران تسلیت میگویم.» مراسم تشییع پیکر زنده یاد جعفر والی روز دوشنبه ۲۹ آذرماه ساعت ۹ صبح از تالار وحدت به سمت قطعه هنرمندان بهشت زهرا(س) برگزار میشود.