همانطور که میدانید، تایپ_۱۰ انگشتی مهارتی است که به شما امکان میدهد تا بدون نگاه کردن به صفحهء کلید، با سرعتی بیش از پنج برابر افراد عادی ۱۸۰۰حرف در دقیقه) تایپ کنید. در این مطلب سعی داریم شما را با روش تایپ ۱۰ انگشتی آشنا کنیم.
ارزش و اهمیت تایپ ۱۰ انگشتی، مدت دورهء آموزش تایپ حرفهای، به طور معمول در آموزشگاههای فنی و حرفهای چهار ماه است که گاهی بیشتر نیز میشود، اما معتقدم که جهت آموزش این مهارت به افرادی که واقعا انگیزه و پشتکار یادگیری آن را داشته باشند، یک جلسه نیز کافی بوده و بعد از آن در صورتی که تمرین مرتب و مکرر کنند، به مرور زمان در حد تایپیستهای حرفهای آموزش دیده ظاهر خواهند شد.
۱) قدم اول
به صفحه کلید نگاه کنید. دو تا از دکمههای صفحه کلید روی خود برجستگیهای کوچکی دارند که وجود آنها کمک میکند تا موقعیت این دو دکمه را حتی در تاریکی یا بدون نگاه کردن نیز بتوان پیدا کرد. دکمههای مذکور، حروف F و J هستند. انگشت اشاره دست راست خود را روی حرف F و انگشت اشارهء دست چپتان را روی حرف J بگذارید.
۲) قدم دوم
دو انگشت سبابه خود را روی دکمه SPACE مستقر کرده و شش انگشت باقیمانده را به ترتیب روی دکمههای کنار حروف F و J بگذارید. (البته بدون فشردن دکمهها) با مستقر شدن دستتان در این حالت، موقعیت دیگر کلیدها، نسبت به این هشت کلید ردیف وسط، قابل دسترس است. این هشت دکمه را کلیدهای خانه ( HOME KEYS ) مینامند.
لازم به یادآوری است که علت مرتب نبودن دکمههای صفحه کلید به ترتیب الفبایی، آرایش آنها به ترتیب میزان کارآیی است. هشت کلید خانه، پرکاربردترین حروف صفحه کلید به شمار میروند.
۳) قدم سوم
برای تایپ کردن، هر کلیدی را که میخواهید فشار دهید باید از میان هشت انگشت ردیف وسط، فقط یک انگشت که به آن دکمه نزدیکتر است از جای خود بلند شده، کلید مذکور را فشرده و دوباره به جای خود باز گردد. پس از بازگشت انگشت به موقعیت اولیه، انگشت بعدی جهت فشردن دکمه بعدی از جای خود بلند شده، دکمه را فشرده و به جای خود باز میگردد. همینطور، هر دکمهای را که میخواهیم فشار دهیم، فقط یک انگشت برای فشردن آن از جای خود حرکت کرده، آن کلید را فشرده و دوباره به جای خود بازمیگردد.
▪ شروع تایپ سرعتی به روش صحیح
به عنوان شروع، دست خود را به روش گفته شده روی کلیدهای مبنا گذاشته و هر یک از کلمات زیر (یا دیگر کلمات دلخواه) را در برنامه WORD به قدری تایپ کنید که احساس کنید نوشتنشان (بدون نگاه به صفحه کلید) برایتان آسان شده است. هر کلمه، حدودا دو خط.
الف) تمرین با حروف ردیف وسط:
سم، کشک، گک، ات، لب، شک، بات،بابا الب، شبی، یاس، سال، لاک، کمال، شیما، مینا، امشب، لک لک، نم نم
ب) تمرین با حروف ردیف وسط و بالا:
ضش، صس، ثی، قب، فب، چک، جک، حک، خم، هن، عت، غت ،ضامن، صبا، ثمین، قلیان، فلفل، چنگک، جنگل، خلاص، همیشه، علما، غلام ،فسنجان، فسقلی، فکستنی، ثنایی، قلقلی، قشنگ، عقاب، خفن، خنک
پ) تمرین با حروف ردیفهای وسط، بالا و پایین:
ظش، طس، زی، رب، ذب، ک، .م، ون، ئت، دت، زکی، رشت، دادار،ظله، طشت، زورو، رب انار، بند رخت، ظالم، طالبی، زنبور، روزی، ذلیل، دهکده، نائب،آبله
ـ نکتهء۱:
جهت نوشتن حرف آ کلیدهای SHIFT+H را بفشارید.)
ـ نکته۲:
کلید SHIFT همواره با انگشت کوچک دست مخالف دستی که حرف مربوطه را میزند فشرده میشود)
ملاحظه، کبوتر، آشکار
۴) قدم چهارم:
در شروع کار، ممکن است اجرای این روش، کمی برایتان دشوار بوده و یا احساس کنید روش کندی است، اما فراموش نکنید که به مرور زمان آن قدر در این کار ماهر خواهید شد که سرعت نوشتنتان با صفحه کلید چندان فرقی با سرعت نوشتن با خودکار نخواهد داشت.
تمامیمراحل برای یک تایپ سریع به همین چند مورد ارتباط پیدا میکند اما یادتان باشد که میزان سرعت و مهارت شما در تایپ کامپیوتری فقط و فقط بستگی به میزان تمرین و تجربهتان خواهد داشت. چنانچه زمانی برسد که بتوانید ۱۸۰حرف در دقیقه تایپ کنید (با احتساب کسر پنج حرف به ازای هر غلط) یعنی شایستگی دریافت مدرک بینالمللی این رشته را داشته و از نظر سازمان فنی و حرفهای کشور، یک تایپیست حرفهای به شمار خواهید آمد.