روز کریسمس موعد جشن تولد عیسی مسیح است و تقریبا اکثر مسیحیان جهان مراسم ویژهای در شب ۲۵ دسامبر برگزار میکنند. اما همانند بسیاری از مناسبتهای مذهبی کهن، تمام مسیحیان بر سر تاریخ تولد عیسی مسیح توافق ندارند.
پیروان کلیسای کاتولیک و پروتستان کریسمس را روز ۲۵ دسامبر جشن میگیرند، اما اغلب پیروان کلیسای ارتدوکس از جمله کلیسای روسیه و یونان و نیز اغلب ارامنه ایران روز میلاد مسیح را نزدیک به یازده روز بعد، در ششم ژانویه جشن میگیرند. برخی مسیحیان ارتدوکس هم این جشن را روز هفتم ژانویه برگزار میکنند.
با آنکه در انجیلهای مختلف به جزئیات تولد عیسی مسیح اشاره شده است، تاریخ دقیق تولد او ذکر نشده و به همین دلیل از ابتدا در این باره اختلافنظر وجود داشته است.
گفته میشود که برای چندین سده، مراسم جشن میلاد مسیح در روز ششم ژانویه جشن گرفته میشد، ولی بهتدریج این تاریخ تغییر کرده و به ۲۵ دسامبر منتقل شده است.
همزمانی تقریبی جشنهای سالانه پیروان آیین میترائیسم در روم باستان با روز ۲۵ دسامبر این نظریه را تقویت کرده است که رهبران کلیسا برای استفاده از موقعیت جشن سالانهای که به طور گسترده در روم باستان برگزار میشد، تاریخ تولد مسیح را تغییر دادهاند و به تدریج در طول قرنها، این روز از سوی بخش قابل توجهی از مسیحیان به عنوان سالروز تولد مسیح پذیرفته شده است.
با وجود اختلافنظر بر سر روز تولد مسیح، تمام پیروان مسیحیت بر سر سال نو توافق دارند و روز اول ژانویه آغازگر سال نو برای آنهاست.
آیین شب کریسمس ارامنه ایران هم اندکی با پیروان دیگر مسیحیت متفاوت است و ویژگیهای خاص خود را دارد؛ آنها همانند بقیه کسانی که کریسمس را جشن میگیرند در خانههایشان درخت تزئینشده میگذارند و بابانوئل برای کودکانشان هدیه میآورد، اما برای شام شب کریسمس اغلب برنج، کوکو سبزی و ماهی میخورند.